Decafé - cafeïnevrije koffie

Is decafé gezond?

Sommigen vinden het onzin, anderen zweren erbij: cafeïnevrije koffie, ook wel decafé genoemd. Is het gezonder dan gewone koffie? Kun je beter slapen als je het ’s avonds drinkt? Alle mythes en feiten over cafeïne vrije koffie uitgelegd! 

Cafeïnevrije koffie bestaat niet

Zo, laten we maar meteen met de deur in huis vallen: volledig cafeïnevrije koffie bestaat niet. Decafébonen komen natuurlijk niet voor in de natuur, en daarom moeten gewone bonen ontdaan worden van de cafeïne, een van de werkzame stoffen in koffie.

En dat is niet zo makkelijk. Welke methode je ook gebruikt, hoe hard je het ook probeert, er blijft altijd een restje cafeïne achter. Als koffie minder dan een milligram per gram cafeïne bevat, mag het decafé genoemd worden, maar helemaal cafeïnevrij is het dus niet.

Decafé is van mindere kwaliteit

Dit is een hardnekkige mythe die we hier gelukkig wel kunnen ontkrachten: cafeïnevrije koffie is niet per definitie minder lekker dan cafeïnehoudende koffie. Sterker nog, de cafeïne zelf smaakt een beetje bitter, dus velen van ons zouden decafé lekkerder moeten vinden.

Waar komt die mythe dan vandaan? Het is een gemiddelde, meer niet. Vaak wordt de hoogste kwaliteit koffiebonen niet ontdaan van de cafeïne, en is decaf dus gemiddeld gezien minder lekker dan koffie met cafeïne. Zou jij het verschil kunnen proeven?

Koffiebonen

Cafeïnevrije koffie is gezond

Helaas, ook deze moeten we doorprikken. Tenminste: het is niet gezonder dan gewone koffie. Een van de voordelen van cafeïne is dat het de alertheid verhoogt, en dat doet decaf natuurlijk niet. Cafeïne heeft echter ook nadelen, en daar heb je bij cafeïnevrije koffie ook geen last van. Lees voor meer informatie ook het artikel Is koffie gezond?, daarin leggen we precies uit wat er wel of niet goed is aan koffie.

Is decafé kankerverwekkend?

Ook hierop gelukkig een volmondig ‘nee’. Er doen verhalen de ronde dat bij het decafeïneren van koffiebonen kankerverwekkende stoffen vrij zouden komen. Dat is niet het geval. Sterker nog, bij de meestgebruikte methodes wordt alleen maar water gebruikt. Geen zorgen dus, er is niks gevaarlijks aan je kopje decaf.

Lekker decafé drinken, dus?

Jazeker! Net zoals bij zoveel dingen geldt, en ook voor gewone koffie: als je het met mate doet, is er niets aan de hand. Een paar kopjes cafeïnevrije koffie per dag zijn helemaal geen probleem. Dus gooi nog maar een handje bonen in je espressomachine en zet een heeeeeeeerlijk bakje koffie – met of zonder cafeïne.

1 comment on “Is decafé gezond?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.