feestelijke koffie

Feestelijke koffie met Kerstmis

Kerstmis is niet compleet zonder een heerlijke kop koffie na de maaltijd, of ’s ochtends, of wanneer je er trek in hebt, natuurlijk. En daar mag je best een beetje je best op doen! Hier vind je het recept voor een feestelijke koffie met hazelnoten, koffielikeur en witte chocolade. Zo kom je pas echt in de kerststemming. 

Wat je ook maakt voor het kerstdiner, het is pas echt af met een heerlijke kop koffie toe. Deze feestelijke koffie zorgt voor een lach op het gezicht van je gasten, dat beloven we. En hij is helemaal niet moeilijk om te maken! Volg deze stappen voor een perfecte kop kerstkoffie.

Feestelijke koffie met Kerstmis: ingrediënten en benodigdheden

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 30 gram espressobonen, bijvoorbeeld Arabica of Robusta
  • 100 ml Amaretto koffielikeur
  • 125 ml slagroom
  • 2 theelepels basterdsuiker (bruin)
  • 100 gram witte chocolade
  • handjevol gemalen hazelnoten of amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 4 flinke mokken, of beter: glazen
  • rasp
  • mixer

Feestelijke koffie met Kerstmis: recept

Stap 1: Slagroom mixen

Doe de slagroom in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erbij, en voeg de basterdsuiker toe. Mix het geheel tot het in puntjes aan de mixhaken blijft plakken. Zet de kom eventueel even in de koelkast terwijl je met de rest aan de slag gaat.

Stap 2: Chocolade smelten

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Dat betekent: kook een pan met water, doe de chocolade in een kom en zet de kom bovenop de pan (zorg dat de kom het water niet aanraakt). De warmte van het kokende water is genoeg om de chocola te smelten zonder het te verbranden. Roer de chocola goed door tot er een saus-achtige vloeistoef ontstaat, en tot alle stukjes gesmolten zijn. Verdeel de chocolade over de vier glazen.

Stap 3: Koffie zetten

Zet vier koppen espresso in de machine. Ze mogen best sterk zijn, we voegen genoeg suiker toe. Gemalen koffie kan ook, maar zorg dat je niet te veel zet. Voeg de Amaretto of andere koffielikeur toe. Roer de likeur, chocolade en espresso kort door elkaar.

Stap 4: Slagroom

Verdeel de slagroom over de espresso’s. Neem hier de tijd voor, dit is je visitekaartje. Gebruik een eetlepel om de slagroom uit de kom te scheppen, en strijk mooi glad met de bolle kant.

Stap 5: Versieren

Versier de bovenkant van de slagroom met de gemalen hazelnoten of amandelen. Eventueel kun je ook wat sinaasappelrasp en wat basterdsuiker achterhouden om over de slagroom te verdelen. Een snufje kaneel doet het ook altijd goed.

Stap 6: Opdienen

Zet de glazen op een dienblad. Je kunt een extra sinaasappel pellen en de partjes over het dienblad verdelen, de zoete, frisse smaak van sinaasappel werkt goed samen met de koffie. De overgebleven stukjes witte chocolade kun je er natuurlijk ook los bij leggen – we beloven dat die zó weg zijn.0 comments on “Feestelijke koffie met KerstmisAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.