Beste espressomachine kopen

De beste espressomachine

Een espressomachine kopen doe je niet zomaar, daar moet je even goed over nadenken. Heb je een bepaald merk in gedachten? Een bepaalde prijs? Wil je een volautomatische of een pistonmachine? En wat moet je espresso apparaat kunnen? Wat je ook zoekt, dit zijn de top 5 populairste en beste espressomachines die je eind 2021 kunt kopen. 

Weet je nog niet helemaal waar je naar op zoek bent? Lees dan eerst hieronder waar je op moet letten. Daar geven we je tips voor het kopen van een espresso-apparaat. Ben je er klaar voor? Check dan hieronder de top 5!

#1 Philips 2200-serie EP2220/10

Specificaties

7% korting! 

Prijs: € 324,-
Kwaliteit: 4,5/5

Als je op zoek bent naar de beste prijs/kwaliteit-verhouding, dan is de Philips 2200-serie EP2220/10 een goede keuze. Voor de een relatief schappelijke prijs krijg je een apparaat met bijna dezelfde functies als echte professionele espressomachines, en belangrijker: net zulke lekkere koffie. Je hoeft dus echt geen 800 euro neer te leggen voor een espresso-apparaat, zo bewijst deze machine van Philips.

Lees meer in de Philips EP2220/10 review

#2 Siemens EQ6 Plus TE653M11RW

Specificaties

28% korting! 

Prijs: € 724,-
Kwaliteit 5/5

Ben je op zoek naar een écht professionele espressomachine? En heb je er een flink budget voor over? Het merk Siemens ken je misschien vooral van wasmachines, maar ook espressomachines maken kunnen ze erg goed. Deze Siemens EQ6 Plus TE653M11RW is een van de beste machines die nu op de markt zijn. Hij heeft ontzettend veel functies, kan je favoriete kopjes onthouden en je krijgt er gratis een melkbeker bij voor je cappuccino.

Lees meer in de Siemens EQ6 Plus review

#3 JURA D4

Jura D4

Specificaties

Prijs: € 809,-
Kwaliteit: 4,5/5

De Jura D4 is een echte espressomachine. Hij heeft geen ingebouwde schuimfunctie, dus als je van cappuccino’s houdt kun je er het beste een melkschuimer bij kopen. Qua espresso, lungo en andere soorten koffie is de D4 ongeëvenaard: zo ongeveer alles is aanpasbaar, hij is makkelijk schoon te maken en te houden en hij heeft een geheugen voor verschillende profielen, handig dus als je meerdere koffiedrinkers in het huishouden hebt.

Lees meer in de Jura D4 review.

#4 DE’LONGHI MAGNIFICA S ECAM 20.110

De'Longhi Magnifica S ECAM 20.110.B

Specificaties 

25% korting! 

Prijs: €285,45
Kwaliteit: 4,5/5

De De’Longhi Magnifica S ECAM 20.110 is weer een wat goedkopere espressomachine, maar dat betekent niet dat je veel hoeft in te boeten qua kwaliteit. Je hebt wel wat minder functies, zo mis je bijvoorbeeld een schermpje om door de menu’s te navigeren, maar je kunt dingen als sterkte en hoeveelheid makkelijk instellen met een draaiknop en er is een apart vakje voor gemalen koffie, bijvoorbeeld als je zin hebt in een decafé of een andere soort koffie. En dat voor amper 300 euro!

Lees meer in de De’Longhi Magnifica S review.

KRUPS ARABICA AUTOMATIC EA8150

Krups EA8150

Specificaties 

33% korting! 

Prijs: € 299,-
Kwaliteit: 4,5/5

De Krups Arabica EA8150 is een mooie, robuuste espressomachine met een instelbare maalgraad. Zo zet je nog makkelijk een heerlijke kop koffie. Handig is ook de warmhoudplaat, waardoor je koffie lekker op temperatuur blijft als je hem even laat staan. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe sterk, warm en romig je je koffie wil hebben. Hij is ook lekker compact, dus hij past sowieso in je keuken.


Beste pistonmachine

Een pistonmachine is een speciaal type espresso apparaat. Bij een pistonmachine bepaal jij zelf hoe sterk je koffie wordt. Je doet het namelijk helemaal zelf! Het is dus geen automatische machine, maar je vult handmatig de gemalen koffiebonen bij en bepaalt zelfs hoe stevig je de bonen aandrukt! Zo hou je de precieze controle over jouw kopje koffie en ben je een echte barista.

Wil je een pistonmachine kopen? Hieronder vind je onze favorieten!

DE’LONGHI ECP35.31

SAGE THE BARISTA EXPRESS

SOLIS BARISTA GRAN GUSTO


Hoe werkt een espressomachine?

Een espressomachine is een apparaat dat het gehele proces van koffie zetten van je overneemt. Er zijn veel verschillende soorten, maar ze werken allemaal volgens hetzelfde principe.

In de machine zit een reservoir voor water en een voor koffiebonen. De bonen worden in de espressomachine gemalen – vlak voor je het kopje koffie zet, dus veel verser dan bij koffie die in de fabriek wordt gemalen of bijvoorbeeld Senseo en Nespresso.

De gemalen koffiebonen worden samengeperst, waarna er van bovenaf onder hoge druk heet water doorheen wordt geperst. De koffie lost deels op in het water en druppelt aan de onderkant uit de machine, zo je kopje in.

Veel espressomachines hebben instellingen voor de sterkte van de koffie, waarbij wat meer koffiebonen worden gemalen en er dus meer door het water wordt opgenomen, en voor de hoeveelheid, waarbij simpelweg meer water door de koffie wordt geperst.

Vaak hebben espressoapparaten ook een melkreservoir, waarmee al dan niet opgeklopte melk wordt toegevoegd. Op die manier kun je bijvoorbeeld cappuccino of een café latte maken.


Espressomachine kopen: waar moet je op letten?

Jij bent natuurlijk een fan van koffie, en dan is prima koffie niet genoeg. Jij wil écht goede koffie, net zo goed als de koffie die je in je favoriete tentje kan krijgen. En dan heb je aan een Senseo-apparaat helaas niet genoeg.

Net zoals bij een nieuwe telefoon, televisie of wasmachine, zijn er ook bij espressomachines een aantal zaken waar je op moet letten als je er eentje wil kopen. Hieronder leggen we de belangrijkste specificaties uit.

Wist je dat je tegenwoordig ook via Amazon espressomachines kunt kopen? Helemaal officieel en in Nederland. Je leest er meer over in het artikel Amazon espressomachines

Prijs

Allereerst de prijs. Espressomachines zijn sowieso niet goedkoop, maar ze zijn er in verschillende prijsklasses. Tot 300 euro zijn er prima espressoapparaten te koop. Vaak krijg je dan wel alleen de basisfuncties: een lcd-scherm, een melkslang en wat vooringestelde programma’s. Tussen de 300 en 500 euro krijg je meer functies, tussen de 500 en 700 euro zit je al op het niveau van een semi-professionele machine. Er zijn espressomachines van rond de duizend euro of zelfs daarboven te koop, die worden vaak gebruikt door professionele barista’s, cafés en restaurants.

Goede espressomachines beginnen zo rond de 250 euro, maar de prijs kan snel oplopen als je dat wil. Via bekende winkels als Mediamarkt en Bol.com kun je espressomachines kopen tot wel 800 euro. Maar dan heb je wel koffie die een stuk lekkerder is dan bij het druppelautomaat van de buurman. Het is dus maar net hoe veel je wil uitgeven. Via vergelijkingssites kun je bovendien de beste prijs zoeken, of zelfs een leuke korting ergens vandaan toveren.


Espressomachine schoonmaken

Je espressomachine schoonmaken is vaak een klusje van niks. De meeste modellen hebben een zelfreinigingsprogramma. Let er wel op dat je losse dingen als het melkpijpje, lekbakje en waterreservoir wel nog even zelf moet schoonmaken. Hoe je het populairste model, de Philips 2200 serie, schoonmaakt, zie je hieronder in de video. 


Functies

De meest basic espressomachines zetten koffie, en dat is het wel. Hoe duurder ze worden, hoe meer functies je krijgt. Veelvoorkomende functies zijn een melkslang voor cappuccino, een lcd-scherm voor je instellingen, vooraf ingestelde kopjes koffie op basis van grootte en sterkte, profielen die onthouden welke koffie jij lekker vindt, een zelfreinigingsprogramma en het zetten van meerdere kopjes tegelijk. Er zijn zelfs slimme espressomachines die je met een app kunt bedienen, om zo vanuit je bed alvast een kopje koffie te zetten.

Merk

Er zijn veel merken die espressomachines maken. De bekendste merken zijn Philips, De’Longhi, Siemens, en Krups, maar ook bedrijven als Saeco, Melitta en Jura maken espressoapparaten. De meeste merken hebben machines in verschillende prijsklassen, en op papier maakt het dus weinig uit welke je koopt. Heb je een favoriet merk? Koop daar dan vooral ook een espressomachine. Ben je een koopjesjager? Dan kun je wachten op de beste aanbieding.

Melkschuimer

Een melkschuimer is onontbeerlijk voor een kopje cappuccino. De meeste duurdere espressomachines hebben er eentje ingebouwd, dan hoef je alleen maar de melk bij te vullen en wordt alles voor je geregeld. Heb je een goedkoper apparaat, of bijvoorbeeld een Senseo of een pistonmachine? Dan kun je zelf een melkopschuimer kopen. Die zijn er ook weer in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Op de pagina Melkopschuimer kopen vind je onze favorieten!

Melkslang of melkreservoir

Volautomatische espressomachines hebben een ingebouwd melkreservoir of een melkslang die je in je eigen reservoir of melkpak steekt. Vaak hebben de duurdere modellen een ingebouwd reservoir. Dat is handig, want dan hoef je er tijdens het koffie zetten niet over na te denken. Het nadeel is dat het wat lastiger is om schoon te maken, en omdat melk snel bederft, moet dat vaak en goed gebeuren. Een melkslang, vaak te vinden op de wat goedkopere machines, gaat in je eigen reservoir, opschuimer of gewoon in het melkpak. Dat scheelt schoonmaakwerk, maar je moet er welk elke keer wat extra werk voor doen. Wat de beste keuze is, hangt dus erg af van je eigen wensen.

De beste koffie-deals vind je hier!

Stoompijpje

Wat voor het melkreservoir geldt, geldt eigenlijk ook voor het stoompijpje: duurdere modellen hebben een ingebouwd pijpje, goedkopere machines een losse. Het ingebouwde stoompijpje gaat in je melk, die je al in je glas hebt gedaan, en maakt er een prachtig schuimlaagje van. Een los stoompijpje vergt iets meer handwerk, maar je kunt daardoor wel zelf beslissen hoe schuimig je laagje wordt. Espressomachines met ingebouwd stoompijpje zijn ook minder handig voor koffiesoorten waarbij eerste de koffie wordt ingeschonken, en daarna pas de melk, zoals bijvoorbeeld bij een latte of een cappuccino.

Automatische reiniging

Schoonmaken is nooit leuk, en ook een espressomachine kan behoorlijk snel vies worden. Aan de buitenkant merk je dat niet zo, maar binnenin kunnen kalkophopingen of melkresten je apparaat flink vervuilen of zelfs stuk maken. Veel espressomachines bieden een programma voor automatische ontkalking. Met één druk op de knop is je hele apparaat weer kalkvrij en kun je weer genieten van je welverdiende kopje koffie. Duurdere modellen reinigen ook automatisch het melksysteem, zodat er geen resten achterblijven. Sowieso kun je bij bijna alle modellen losse onderdelen als het waterresevoir, het spuitstukje en het opvangbakje zelf schoonmaken. Het is een vervelend klusje, maar doe het wel op tijd!

Garantie

Garantie is natuurlijk ook belangrijk: het blijven apparaten, en die kunnen een keer kapot gaan. Je hebt in Nederland sowieso twee jaar garantie bij normaal gebruik, en de meeste merken bieden ook die twee jaar als 100%-garantie aan. Er zijn ook espressomachines, vooral in het duurdere segment, waar je een nog langere garantie krijgt: drie tot soms wel vijf jaar. Dan gaat het eigenlijk altijd om de professionele machines waar barista’s mee werken. Check goed de garantie als je het belangrijk vindt, het staat altijd tussen de specificaties, en anders wel op de website van de fabrikant.


Espressomachine reviews

Wist je dat we op koffiemetietslekkers ook espressomachines reviewen? We proberen de komende tijd elk espresso-apparaat aan een uitgebreide test te onderwerpen. Ga bovenaan de website naar het kopje Reviews om alle machines die we hebben behandeld te lezen.

0 comments on “De beste espressomachineAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.