Koffie

Wat is koffie precies?

Koffie. Voor de een het levenselixer, voor de ander het toonbeeld van gezelligheid. Welke soort je ook drinkt, hoe je het ook maakt, koffie is voor veel mensen een onmisbaar deel van de dag. Maar wat is koffie precies? Hoe wordt het gemaakt? En waarom vinden we het toch zo lekker? 

Voor jij op zondagochtend lekker met je voeten op de bank een dampende kop koffie drinkt, gebeurt er nogal wat. Van plant naar machine, dit is wat koffie is.

De koffieplant

Koffie begint als een plant. Een hele rits planten, zelfs. Ze horen bij het geslacht Coffea, en er zijn tientallen verschillende soorten. De meeste komen uit Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en de warmere delen van Azië zijn koffieplanten te vinden.

De drie bekendste soorten komen echter allemaal uit Afrika. Arabica komt uit de hoogvlaktes van Ethiopië, Robusta uit de heuvelachtige gebieden rond de evenaar en Liberica uit Liberië en Congo.

Wist je trouwens dat je zelf ook koffieplanten kunt kopen? Sterker nog: het is een supermakkelijke plant. Het duurt wel een paar jaar voor er daadwerkelijk koffiebonen aan groeien.

De koffiebonen

Laten we meteen met de deur in huis vallen: koffiebonen zijn eigenlijk helemaal geen bonen. Het zijn vruchten, of eigenlijk de pitten van de vruchten. Binnenin zitten de zaden, die onder goede omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot nieuwe koffieplanten. Toch lijken de pitten erg op bonen, vandaar dat we ze zo noemen.

Koffiebonen worden na het plukken gedroogd en gebrand. Soms worden ze al in de fabriek gemalen, maar tegenwoordig kun je ook alleen gebrande koffiebonen kopen, die je zelf in je machine kunt malen. Zo houdt de koffie zijn smaak langer vast.

Cafeïne

Koffie is een cafeïnehoudende drank. Cafeïne zorgt voor een verhoogde alertheid, maar het heeft ook verslavende eigenschappen. Over de vraag hoe gezond koffie is wordt nog steeds veel gedebatteerd. De vuistregel is: als je niet te veel drinkt, maximaal een paar kopjes per dag, is er niets aan de hand. Overigens bestaat er ook cafeïnevrije koffie. Ook dat is in normale hoeveelheden zeker niet ongezond.

Soorten koffie

Koffie is er in veel verschillende soorten. Sterk, slap, met melk, zonder melk, met schuim, door elkaar of in laagjes, warm en koud… Het is goed om te weten dat espresso de basis is van veel koffiesoorten, waar dan al dan niet melkschuim of warme melk aan toegevoegd wordt. Zo krijg je heerlijke cappuccino of latte. Inmiddels kunnen espressoapparaten ook steeds beter de verschillende laagjes maken, zodat je de deur niet meer uit hoeft voor die ene speciale kop koffie.

1 comment on “Wat is koffie precies?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.