Houdbaarheidsdatum koffie

Hoe lang blijft koffie goed?

Koffie kun je lang bewaren, dat is een feit. Toch zijn er wel wat verschillen in de houdbaarheidsdatum van koffie, bonen, koffiepads en Dolce Gusto cups. Dingen als koffiemelk bederven na verloop van tijd natuurlijk wel. Hoe lang blijft koffie goed? Dat lees je hier. 

Koffie is een gedroogde vrucht, en die blijven doorgaans erg lang goed. Het hangt er wel vanaf wat voor soort koffie je hebt, hoe het is verpakt, en hoe je het bewaart. Hieronder vind je een lijst met de houdbaarheidsdatum van alles wat met koffie te maken heeft.

Houdbaarheidsdatum filterkoffie

Een gesloten pak filterkoffie gaat jaren mee. De koffie is vacuum verpakt, dus er komen geen bacteriën om de hoek kijken. Er staat tegenwoordig zelfs geen datum meer op het koffiepak vermeld. Zelfs een jaar of langer na dato is er een grote kans dat je het nog gewoon kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor koffiebonen.

Een opengemaakt pak filterkoffie is een ander verhaal. Tot drie maanden na openen is er sowieso geen probleem, mits je de koffie koel en droog bewaart. Daarna is het een kwestie van ruiken en uitproberen. Let er wel op dat de koffie (een deel van) zijn smaak kan verliezen als het in een open pak in de kast staat.

Houdbaarheidsdatum koffiepads

Voor koffiepads geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Vaak staat er wel een datum op het pak vermeld, maar dat is meestal zo’n jaar in de toekomst. Koffiepads zijn echter niet vacuum verpakt, en de lucht die erbij zit kan ervoor zorgen dat de pads na verloop van tijd wat muf beginnen te ruiken. Dan is er nog geen probleem, je kunt de koffie nog gewoon drinken. Houd wel rekening met een iets veranderde smaak.

Koffiepads kun je het beste bewaren in een afgesloten bus. Dan blijven de pads in elk geval maanden goed, al zal je na verloop van tijd dus wel wat aan smaak inboeten. Maar je kunt in elk geval nog genieten van je verse kopje Senseo.

Houdbaarheidsdatum koffiecups

Ook op koffiecups is de houdbaarheidsdatum meestal ongeveer een jaar. De cups zelf zitten los in de verpakking, maar de koffie erin is luchtdicht verpakt. Daarom is het geen probleem als je de capsules wat langer laat liggen. Het grote voordeel van cups is dat je ze dicht laat tot je ze in de machine stopt, dus ook als ze los in een keukenkastje slingeren kun je ze minstens een jaar gebruiken.

Houdbaarheidsdatum koffiemelk

Koffiemelk is een zuivelproduct, en zuivelproducten hebben vaak niet zo’n lange houdbaarheidsdatum. Let dus goed op de datum die op de verpakking staat. Na die datum hoef je het nog niet meteen weg te gooien, je kunt de eerste dagen/weken nog even goed ruiken en eventueel proeven. Als de melk niet zuur is en niet schift, kun je het best nog gebruiken.

Een geopend flesje koffiemelk kun je nog een kleine week in de koelkast bewaren (wel weer afgesloten, natuurlijk). Na een paar dagen is het wel raadzaam om even goed te ruiken of de melk niet zuur is geworden.

0 comments on “Hoe lang blijft koffie goed?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.