Senseo schoonmaken en ontkalken

Senseo schoonmaken

Je Senseo schoonmaken is niet het leukste klusje, maar het moet wel gebeuren. Vooral kalkophopingen kunnen voor problemen zorgen. Daarom moet je regelmatig je apparaat kalkvrij maken. Je kunt je Senseo ontkalken met azijn (schoonmaakazijn) of citroenzuur. Hier leggen we uit hoe dat werkt. 

Ook interessant: zo moet je je Dolce Gusto apparaat ontkalken. 

Senseo schoonmaken met azijn

De makkelijkste en snelste manier voor het ontkalken van je Senseo apparaat is hem schoonmaken met azijn. Omdat azijn erg zuur is, lost de opgehoopte kalk erin op. Je kunt gewone azijn gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt nog beter.

Stap 1: Vul het reservoir

Vul het waterreservoir van je Senseo met koud water en voeg een scheut schoonmaakazijn toe. Gewone azijn gebruiken kan ook, maar dat werkt net iets minder goed.

Stap 2: Spoel het apparaat door

Pak een bak waar minimaal 1,5 liter water in kan en zet die onder je Senseo apparaat. Druk nu tegelijk op de knoppen voor 1 kopje en voor 2 kopjes. Het apparaat zal nu in één keer het hele waterreservoir door het apparaat spoelen.

Stap 3: Herhaal stap 2

Spoel het apparaat nog een keer door, op dezelfde manier: een vol reservoir, een scheut (schoonmaak)azijn en spoelen maar.

Stap 4: Schoonspoelen

Spoel het apparaat nog twee of drie keer door met een vol waterreservoir, zonder azijn dus. Hierdoor spoel je de restjes achtergebleven kalk en azijn uit je apparaat. Nu heb je weer een brandschone Senseo!

Bonustip: maak de rest schoon

Als je toch bezig bent, maak dan meteen ook de cuphouders, het tuitje en het opvangbakje schoon. Dan hoef je dat de dag erna niet meer te doen!

Senseo schoonmaken met citroenzuur

Een andere optie is je Senseo apparaat schoonmaken met citroenzuur. Citroenzuur wordt vaak gebruikt om levensmiddelen op de juiste zuurtegraad te brengen, maar het werkt ook fantastisch als kalkverwijderaar.

Je Senseo schoonmaken met citroenzuur werkt precies hetzelfde als hierboven met het schoonmaakazijn. Meng eerst 50g citroenzuur door 1 liter water en giet het mengsel in het waterreservoir. Spoel de machine door, herhaal dit proces eenmaal, en spoel daarna nog twee keer door met water. Klaar!

Senseo schoonmaken met ontkalker

Geen zin om zelf te knutselen? Je kunt ook kant-en-klare ontkalkers kopen, dan hoef je zelf niet aan de slag. Je hebt de keuze tussen vloeibare ontkalker of ontkalker in een zakje. Ze werken hetzelfde, beide hebben citroenzuur toegevoegd zodat de kalkophopingen oplossen. De makkelijkste manier om je Senseo te ontkalken!

Senseo kopen

Krijg je je apparaat helemaal niet meer schoon? Na jaren trouwe dienst wordt het dan misschien eens tijd voor een nieuwe. Er zijn altijd wel goede Senseo aanbiedingen te vinden, dus je hoeft nooit te veel te betalen. Ga je een nieuwe Senseo kopen? Lees dan ons artikel met tips!

Superdeal!

Senseo’s zijn vaak in de aanbieding, of soms zijn ze gewoon voor een hele lange tijd lekker goedkoop. Ook op dit moment is er zo’n fijne actie: de Philips Senseo Original Plus voor maar 55 euro. Sla nu je slag!

Wat is een Senseo?

Een Senseo is een koffiepadapparaat van Philips dat door middel van waterdruk en gemalen koffie een snel, lekker bakje koffie zet. De gemalen koffiebonen zitten in een koffiepad, netjes per stuk verpakt in water doorlatend papier. Het water wordt door de pad heen gedrukt en neemt de gemalen bonen op. Daarna stroomt de koffie zo je kopje in. Tegenwoordig hebben Senseo’s ook de Crema Plus technologie, waardoor je een extra fijn crèmelaagje op je Senseo krijgt.

De eerste Senseo kwam in 2001 op de markt. Voor die tijd was filterkoffie de makkelijkste manier van koffie zetten, maar Philips bracht daar verandering in. Door de gemalen bonen alvast in een koffiepad te stoppen en water er niet op te laten druppelen maar er met hoge druk doorheen te persen, kon iedereen binnen een paar tellen een kopje koffie mét mooie schuimlaag maken. En dat sloeg aan: in de eerste vier jaar werden er maar liefst 15 miljoen apparaten verkocht.

7 comments on “Senseo schoonmakenAdd yours →

 1. Hartelijk dank voor de tip voor ontkalken van mijn senseo , Heb ook al andere middelen gebruikt maar zonder resultaat ,met deze weer een heerlijk bakkie senseo
  stap hier niet meer van af.

 2. NIET met azijn ontkalken, is slecht voor de rubbers oa in reservoir.
  Gebruik citroenzuur
  Zie ook de handleiding en Philips filmpje op YouTube

 3. Ooit geprobeerd met speciaalnreinigings middel op basis van citroenzuur. NOOOIT WEER. hele apparaat plakte aan elkaar. Kreeg het deksel haast niet meer los. Met geweld los getrokken.

 4. Azijn kan je goed gebruiken. Ze willen liever dat je het met citroen zuur doet. Das duurder.
  Vandaar dat ze zeggen azijn is niet goed. Tis gewoon ’n verkoop truc.

 5. Mijn senseo stuk gekregen door azijn te gebruiken! De rubbers inwendig stuk en lekkages. Nooit meer met azijn voor mij.

 6. Goed om te weten hoe ik dit koffiezetapparaat het beste kan schoonmaken. Daarnaast ben ik ook van plan om meteen mijn gehele keuken aan te pakken. Ik ga keukenazijn ook voor andere materialen gebruiken, dit werkt altijd goed.

 7. Azijnzuur vreet aluminium op en dat zit veelvuldig in moderne koffiezetters, niet doen dus.

  Bij de turkse toko kun je goedkoop citroenzuur kopen(het staat bij de kruiden enzo) meest €1 voor 100 gram wat goed is voor 2-4 keer, de juiste oplossing is 25 gr/0,5 liter of 50gr/liter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.