ijskoffie maken

IJskoffie maken

De zonnestralen schijnen fel op het terras, het kwik schiet naar 30 graden en de weeë geur van zonnebrandolie hangt in de lucht. Geen ideale omstandigheden voor een kop dampende koffie… dus daarom gaan we ijskoffie maken! Dit is hét recept voor een overheerlijk glas iced coffee. 

IJskoffie is de perfecte manier om hartje zomer toch van een kop koffie te genieten. Je krijgt alles wat je in een normale kop ook krijgt: die heerlijke smaak, dat volle gevoel, en, als je wil, een flinke stoot cafeïne. En je koelt er ook nog eens lekker van af. Wil je zelf je eigen ijskoffie maken? Dat is helemaal niet moeilijk!

IJskoffie maken: ingrediënten & benodigdheden

Veel meer dan voor een gewone kop koffie heb je niet nodig, je moet alleen wat ijsblokjes (zoveel mogelijk!) in de vriezer hebben. Zorg ook voor een groot glas, want al dat ijs neemt flink wat ruimte in beslag. Een mok kan ook, maar juist in een glas ziet het eindresultaat er prachtig uit.

Dit heb je nodig:

  • Een flink glas
  • 5-10 ijsblokjes
  • Je koffiezetapparaat, espressomachine of filterkoffie
  • Eventueel melk
  • Eventueel suiker

IJskoffie maken: recept

Stap 1: Het glas

Neem een flink glas, bijvoorbeeld een longdrinkglas of een met een mooie ronding.

Stap 2: Het ijs

Vul het glas tot de nok met ijsblokjes. Geloof ons, op een warme dag kunnen het er niet genoeg zijn. Proppen dus! Als je bang bent dat je koffie na verloop van tijd te slap wordt, kun je ervoor kiezen om koffie in de ijsblokjesmal te doen en de bevroren koffieblokjes te gebruiken.

Stap 3: De koffie

Zet een heerlijk bakje koffie of espresso. Als je in de vorige stap gewoon water hebt gebruikt, kun je de koffie behoorlijk sterk zetten. Het smeltende ijs zal de koffie binnen no-time wat minder bitter maken. Ga je melk gebruiken? Vul het glas dan een derde tot de helft met koffie. Belangrijk is dat je de koffie eerst laat afkoelen, tot kamertemperatuur of zelfs daaronder door je kopje even in de koelkast te zetten. Zo smelt het ijs niet meteen zodra je de koffie erbij doet.

Stap 4: De melk

Dit hangt een beetje van je persoonlijke voorkeuren af. Je kunt de gekoelde melk gewoon over de koffie gieten, of eerst opkloppen in je espressomachine of melkopschuimer. Een kleine schuimlaag op iced coffee kan ook heerlijk zijn!


Espresso is de basis voor bijna elke soort koffie. Het is koffie in z’n puurste vorm, zonder melk of andere toevoegingen, en met zo weinig mogelijk water. Espresso wordt gemaakt door heet water door de samengeperste, gemalen koffiebonen te duwen; de naam komt van het Italiaanse ‘es presso’, wat letterlijk ‘onder druk’ betekent. Meer over espresso, cappuccino en de rest vind je in het artikel Welke soorten koffie zijn er? 


Stap 5: Suiker

IJskoffie kan een beetje bitter zijn, dus misschien vind je het lekkerder om een flinke schep (of twee) suiker toe te voegen. Probeer het eerst eens zonder, je kunt er altijd nog een schepje bij doen.

Stap 6: Roeren

Roer je drankje met een roerstokje of de rechte kant van een lepel. Wees voorzichtig dat je niet je mooie schuimlaag door de koffie roert. Je kunt er ook voor kiezen na het roeren nog wat opgeklopte melk toe te voegen.

Stap 7: Wees creatief

Je kunt je ijskoffie echt speciaal maken door nog iets extra’s toe te voegen. Alles kan: kaneelpoeder, citroensap, een schep roomijs… gebruik je creativiteit om je persoonlijke touch eraan te geven. Een vrolijk rietje is ook altijd een leuk gezicht, en ijskoffie is ook heerlijk om door een rietje te drinken.

Stap 8: Geniet

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte ijskoffie. Drink smakelijk!

Liever wat sterkers? Irish coffee is ook heerlijk op warme zomeravonden.

0 comments on “IJskoffie makenAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.