Welke soorten koffie zijn er?

Espresso, cappuccino, latte: koffie is er in allerlei soorten. Ze verschillen door de manier waarop ze gemaakt zijn, de gebruikte bonensoort, toevoeging van melk of andere ingrediënten, en zelfs door de plek waar de koffie zijn oorsprong vindt. Maar welke soorten koffie zijn er precies? 

Wat is jouw favoriete koffie? Laat het weten in de comments!

Espresso

Espresso is de basis van veel andere soorten koffie. De naam komt van het Italiaanse es presso, wat vrij vertaald onder druk betekent. En niet zonder reden: espresso wordt gemaakt door heet water onder grote druk door gemalen koffiebonen te persen. Anders dan de bekende druppelkoffie die je zelf maakt, waarbij het minutenlang kan duren voor je een bakje hebt, is espresso snel te maken, iets waar al vanaf het begin van de negentiende eeuw vraag naar was.

Espresso is de basis van veel soorten koffie

Hoewel er veel varianten van espresso bestaan, gaat het altijd om relatief weinig, maar sterke koffie. Handig voor als je weinig tijd hebt, maar je toch even lekker wakker wil worden. Niet voor niets is espresso de basis van bijna alle soorten koffie.

Dubbele espresso en espresso macchiato

Een dubbele espresso is niet meer dan twee shots espresso in één kopje. Net zo sterk dus, maar twee keer zo veel. De andere kant is espresso macchiato of caffè macchiato, een gewone espresso met een klein beetje melkschuim.

Cappuccino

Zelfs de bekende cappuccino is gebaseerd op espresso: het bestaat namelijk uit één deel espresso, één deel melk en één deel melkschuim. Hoe Italiaans het ook klinkt, zowel de drank als de naam vinden hun oorsprong in Oostenrijk. Het woord cappuccino is namelijk een verbastering van Kapuziner Kaffee, een koffiesoort die ontstond in Wenen. De Wiener melange is eigenlijk de Oostenrijkse vorm van een cappuccino, waarop de Italiaanse is gebaseerd.

Bekend aan cappuccino is de mogelijkheid om kaneel of cacaopoeder op het schuim te strooien, al dan niet in een leuke vorm of zelfs een tekening. Er zijn veel professionele barista’s die dit uit principe juist niet doen.

Dry cappuccino

Een dry cappuccino (droge cappuccino) is een variant op de gewone cappuccino, waarbij het deel warme melk is vervangen door een extra deel melkschuim.

Cappuccino is ideaal voor latte art

Mokka

Mokka is een van de oudste koffiesoorten die we kennen. De connectie met koffie is zo sterk dat we mokka meteen associëren in andere gerechten, zoals koekjes en taart. En zo gek is dat helemaal niet. De boon waarvan deze koffiesoort gemaakt wordt, werd namelijk in Jemen geteeld, in een stad genaamd… juist, Mokka.

Het gerucht gaat zelfs dat Marco Polo de mokka-boon naar het westen heeft gebracht, maar dat is een legende waarvan we niet weten of hij waar is. Wat we wél kunnen zeggen is dat Mokka misschien wel de bekendste koffieboon er wereld is.

Caffè latte / café au lait

Caffè latte, of de Franse versie café au lait, is verwant aan de cappuccino. Ook hier wordt warme melk bij een basis van espresso gedaan. Vaak wordt nog een klein laagje melkschuim toegevoegd, maar niet zo veel als bij een cappuccino. Als de drank tweemaal zoveel melk als espresso gevat, spreekt men ook wel van een flat white.

De Nederlandse variant van caffè latte is koffie verkeerd, al wordt die vaak helemaal zonder melkschuim gedronken.

Latte macchiato

De latte macchiato is een speciale vorm van de latte. Waar bij de gewone caffè latte – net als bij de cappuccino – melk en eventueel melkschuim aan espresso worden toegevoegd, gebeurt dat bij de latte macchiato precies andersom: eerst wordt de warme melk in een kop of beker gedaan, waarna de espresso er deels op, en deels doorheen wordt geschonken. Het resultaat is een gelaagde drank, met onderin de melk, daarboven de espresso en bovenop het schuim.

Café creme

Café creme is een koffie die lijkt op de latte macchiato en caffè latte. Het verschil is dat café creme officieel gemaakt wordt met room in plaats van melk. Een dubbele café creme wordt ook wel een Grand Creme genoemd.

Caffè americano

Een caffè americano is espresso die wordt aangelengd met heet water. Op die manier wordt de sterke smaak van pure espresso wat milder gemaakt. Soms wordt heet water in een kop espresso gegoten, maar andersom kan ook: als de espresso wordt toegevoegd aan het hete water wordt het bekende crèmelaagje behouden.

Caffè americano komt niet uit Amerika, zoals de naam wel doet vermoeden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd heet water aan gewone koffie van Amerikaanse soldaten toegevoegd, zodat het meer leek op de koffie die ze daar gewend waren.

Americano is espresso aangelengd met water

Lungo

Lungo is een espresso-variant waarbij meer water wordt gebruikt om de koffie te zetten dan bij gewone espresso het geval is. Meestal gaat het om tweemaal zoveel water, waarbij meer, maar minder sterke koffie wordt gezet.

Caffè mocha

Caffè mocha, ook wel mocaccino genoemd, is een variant van caffè latte, waarbij de warme melk wordt vervangen door melk met chocolade, meestal in de vorm van cacaopoeder. Vaak worden op de schuimlaag nog wat chocoladevlokken of -poeder gestrooid. Er bestaan ook varianten met witte chocolade. Ook wordt soms simpelweg chocolademelk gebruikt in plaats van gewone melk.

Red eye / black eye / dead eye

Red eye, black eye en dead eye zijn dranken waarbij espresso gemixt wordt met gewone (filter-) koffie. Eén shot espresso in de koffie noemt men een red eye, een dubbel shot heet een black eye, en een driedubbel shot wordt een dead eye genoemd. Veel restaurants hebben hun eigen namen voor dergelijke koffies.

Iced coffee

Iced coffee kan in principe uit elk van bovenstaande combinaties bestaan, alleen wordt de drank in een met ijsklontjes gevuld glas of kopje gegoten. Soms wordt de koffie al koud gezet. Een bekende variant is de frappé, een Griekse drank die wordt gemaakt van instant coffee, water en suiker.

Speciaal voor warme zomerdagen: ijskoude ijskoffie

Welke koffie uit deze lijst is jouw favoriet? Of staat jouw ideale kopje er helemaal niet bij? Laat het hieronder weten! 

6 comments on “Welke soorten koffie zijn er?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.