is koffie gezond

Is koffie gezond?

Heerlijk is het zeker, maar is koffie gezond? Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken geweest naar de effecten van (cafeïnevrije) koffie. Sommigen zeggen dat er niets aan de hand is, volgens anderen kleven er gezondheidsrisico’s aan vast. Wat is feit, wat is fabel? Is koffie gezond? 

Laten we bij het begin beginnen: koffie is in elk geval niet gevaarlijk als het met mate genuttigd wordt. En dat geldt voor zo ongeveer alles in de wereld (zelfs van water moet je niet te veel drinken). Maar waarom praten we er dan überhaupt over?

Cafeïne

Cafeïne is een drug. Zo, dat is eruit. Maar het is wel waar. Het is een stof die in de natuur voorkomt, in koffiebonen maar ook in cacaobonen, guarana en zelfs in thee. Het heeft een effect op hoe je je voelt, en het stimuleert de hersenen.

Tot zover de enge kant van het verhaal. Want voor je daar echt de gevolgen van wilt merken, moet je een flink aantal kopjes drinken. Tot die tijd merk je alleen de positieve kanten ervan: verhoogde alertheid en een beter concentratievermogen.

Verslaving

Of… merk je dat eigenlijk wel? Als koffieliefhebber misschien helemaal niet. Dat komt door iets wat weer een beetje eng klinkt, maar eigenlijk heel logisch is: verslaving.

Als je vaak koffie drinkt, raakt je lichaam gewend aan de cafeïne en andere stoffen die erin zitten. En net zoals bij andere verslavende stoffen, merk je op een gegeven moment niet echt meer een effect, omdat je er zo aan gewend bent geraakt.

Koffie stond tot 2004 zelfs op de dopinglijst voor sporters

Oppassen dus?

Nou… nee. Tenminste, als je niet opeens meer koffie gaat drinken om dat gevoel van alertheid weer terug te krijgen. Dan blijf je namelijk aan de gang, en dan heb je meer, meer, en steeds meer nodig om dat weer te voelen. Maar dat hoeft helemaal niet.

Als koffieliefhebber drink je namelijk niet omdat je zo graag wakker wil worden ’s morgens, je drinkt het omdat je het lekker vindt, of de sfeer eromheen zo fijn vindt. En Als je het dan bij een of een paar bakjes per dag houdt, is er helemaal niks aan de hand!

Conclusie

Dus kan je gewoon koffie blijven drinken? Ja, natuurlijk! Cafeïne maakt je alerter en kan een positief effect hebben op hoe je je voelt, en daar is helemaal niks mis mee. Mits je het maar met mate doet. Zoals dat eigenlijk voor alles in de wereld geldt.

0 comments on “Is koffie gezond?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.