Koffie verkeerd

Koffie verkeerd makenKoffie verkeerd is een typische Nederlandse manier van koffie drinken. Kenmerkend aan koffie verkeerd is dat er veel gewone melk wordt gebruikt, in plaats van een klein scheutje koffiemelk. Ook in Frankrijk en Italië en de rest van Europa drinken ze varianten van koffie verkeerd. Maar hoe moet je koffie verkeerd maken? Dit is het recept! 

Hoe moet je koffie verkeerd maken?

Stap 1: Melk opzetten

Zorg voor een pannetje, en zet alvast een kopje klaar. Doe de melk in de pan en verwarm het. Let op: niet koken!

Stap 2: Koffie zetten

Zet een kopje espresso, gewoon zoals je zelf wil. Je kunt hem best wat sterker maken dan normaal, er komt toch flink wat melk bij. Doe de espresso in het kopje, het liefst tot net onder de helft.

Stap 3: Melk toevoegen

Pak nu het pannetje van het vuur en giet de melk bij de koffie. De verhouding koffie-melk moet ongeveer 50-50 zijn. Voeg iets meer of minder melk toe als je wat slappere/sterkere koffie verkeerd wil. Voilà!

Waarom heet het koffie verkeerd?

Waaorm heet koffie verkeerd eigenlijk zo? Dat is best logisch, en waarschijnlijk had je het al kunnen raden door het begin van deze post. In Nederland is het doorgaans normaal om koffie te zwart te drinken, of hooguit met een klein beetje koffiemelk.

Dat je er dan de helft warme melk doorheen gooit, is natuurlijk best een beetje raar. Vandaar de naam Koffie verkeerd.

Wat is het verschil met cappuccino?

Misschien denk je: cappuccino, dat is toch ook een groot deel melk en een relatief klein deel espresso? Dat klopt. Het grote verschil is dat bij cappuccino de melk wordt opgeklopt. Daardoor krijg je een schuimlaagje over je koffie.

Bij koffie verkeerd mengt de melk met de koffie, waardoor je een egale bruine drank krijgt. Tegenwoordig wordt koffie verkeerd vaak alsnog geserveerd met een laag opgeklopte melk, waardoor je dus eigenlijk een halve koffie verkeerd en een halve cappuccino hebt.

Wat drinken ze in de rest van Europa?

In heel Europa wordt koffie gedronken die wel wat lijkt op de Nederlandse koffie verkeerd, al is er geen eentje echte hetzelfde te noemen. Dit zijn soortgelijke versies door heel Europa:

  • Café creme Frankrijk
  • Caffè latte Italië
  • Café au lait Heel Noord-Europa
  • Milchkaffee Duitsland
  • Café renversé Zwitserland

0 comments on “Koffie verkeerd makenAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.