Zo maak je de beste cappuccino

Een goede cappuccino kun je prima zelf maken. Kies de juiste koffie, een melkopschuimer, neem er de tijd voor en zet een heerlijk kopje voor jezelf. Maar welke melk moet je precies gebruiken, en hoe krijg je dat smeuïge laagje erop? Zo maak je de beste cappuccino, gewoon lekker zelf. 

De basis van een goede cappuccino is een goede espresso. Als de basis niet goed is, kun je alles proberen, maar wordt het eindresultaat nooit zoals je wil. De melk is net zo belangrijk, net zoals het omschuimen ervan. En dan zijn er nog de details die jouw cappuccino nét iets lekkerder kunnen maken.

De beste espresso

Espresso ligt aan de basis van bijna elke soort koffie. Het is sterk en diep van smaak, dus vaak wordt het wat verdund of gemixt met water of warme melk. Maar de basis van de espresso moet wel goed zijn om een goed eindresultaat te krijgen, vergelijk het met een pizza met een slappe of juist keiharde bodem.

Een cappuccino begint altijd met de basis: espresso. Na een deel espresso wordt een deel warme melk toegevoegd, die de espresso verdunt en minder krachtig maakt. Ten slotte wordt een deel melkschuim bovenop gegoten, voor dat heerlijke smeuïge effect.

Hoe je de beste espresso maakt, is vooral aan jou. Sommigen blijven bij zelfgemalen bonen van de beste kwaliteit, een ander is gecharmeerd van zijn eigen koffiemachine. Het belangrijkste voor een goede cappuccino is dat je de koffie die aan de basis ligt ook lekker vindt. Uiteindelijk kun je ook altijd nog experimenteren met andere soorten espresso.

De beste melk

Zo veel soorten koffie als er bestaan, zo veel soorten melk zijn er ook. Je kunt gewoon het eerste de beste pak melk in de supermarkt pakken, maar er iets beter over nadenken doet wonderen voor je kopje koffie. In principe geldt: hoe voller de melk, hoe meer smaak eraan zit, en meer smaak is goed voor je cappuccino. Er zit wel meer vet in, dus als je vaak cappuccino drinkt, kun je ook een minder volle variant kiezen.

Volle melk schuimt beter dan magere, maar er zit wel meer vet in.

En kies je verse of houdbare melk? Op dit vlak zijn de meningen van barista’s en koffieliefhebbers erg verdeeld. De een zweert bij verse melk uit de koeling, de ander houdt juist van het smeuïge karakter van houdbare melk. Het enige wat je kunt doen om voor eens en voor altijd duidelijk te maken welke jouw voorkeur heeft, is om het een keertje zelf uit te proberen.

Het beste melkschuim

De bovenste laag van een cappuccino is het melkschuim. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is helemaal niet zo moeilijk te maken. Alles wat je nodig hebt, is een goede melkopschuimer. Dat is een apparaat dat de melk langzaam verwarmt en die zo door elkaar roert dat er luchtbellen in de melk ontstaan, waardoor het gaat schuimen. Je kunt ze overal kopen, en dat hoeft echt niet zo duur te zijn.

Als je een goede melkopschuimer hebt gekocht, is het melkschuim maken een kwestie van de melk in de machine stoppen. Een paar minuten later heb je een heerlijke schuimlaag die je over de espresso en de melk kunt gieten. Als je in een creatieve bui bent, kun je zelfs proberen je eerste latte art te maken.

Extra’s

Voor veel mensen is de cappuccino nu klaar, maar er zijn er ook genoeg die nog iets extra’s willen. Kaneel en cacaopoeder worden daarvoor het meest gebruikt. Je kunt de specerijen gewoon over de melk strooien, of er ook hier een kunstwerkje van maken. Veel barista’s keuren het gebruik van kaneel en cacao af, of doen het uit principe niet.

Voor latte art geldt: oefening baart kunst.

Andere dingen die je op het schuim kunt strooien zijn bijvoorbeeld chocoladevlokken of slagroom. Je kunt ook kiezen voor een dry cappuccino. In dat geval laat je de warme melk achterwege en ruil je het in voor een extra laag melkschuim.

En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste: dit zou koffie met iets lekkers niet zijn als we niet een heerlijk gebakje of koek bij de cappuccino zouden aanraden, om het helemaal af te maken.

1 comment on “Zo maak je de beste cappuccinoAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.