Irish coffee

Zo maak je de perfecte Irish coffee

Irish coffee is koffie met whisky en room. Het wordt vooral gedronken in de winter, want het is niet alleen lekker warm door de koffie, maar de drank helpt daar natuurlijk ook bij. Hoe wordt Irish coffee precies gemaakt? En hoe kun je het zelf maken? 

Wat is Irish coffee?

Irish koffie is een warme drank, gemaakt van koffie, Ierse whisky en een laag room. De naam komt volgens het verhaal van een Ier die op een vliegveld in Ierland een scheutje whisky door de koffie deed om de vermoeide passagiers wat vrolijker te maken, en hij deed er een laagje room op. Zo kwam de drank aan de naam Irish coffee.

Meestal wordt Irish coffee gemaakt met Jameson of Bushmills whisky. Het moet in elk geval officieel wel een Ierse whisky-soort zijn.

Hoe maak je Irish coffee?

Irish coffee zelf maken is heel makkelijk. Het is wel handig om alvast een speciaal glas te hebben, zodat je de verdeling van de verschillende onderdelen niet zelf hoeft af te meten. Doe daarna het volgende:

  1. Schep suiker in een glas
  2. Voeg eerst de whisky toe
  3. Voeg daarna hete espresso toe
  4. Roer het door elkaar
  5. Giet de room over de koffie

Zorg ervoor dat de room zich niet vermengt met de koffie en de whisky. Het is juist de bedoeling dat je de zwarte koffie door de lichte room heen drinkt.

Wat zijn soortgelijke soorten koffie?

Irish coffee wordt dus gemaakt met Ierse whisky, maar er zijn natuurlijk nog veel meer sterkedranken die je door de koffie kunt doen.

French coffee is koffie met likeur en ongezoete room. Meestal wordt Grand Marnier of Cointreau gebruikt. Er is ook een variant met cognac en bruine suiker. In Nederland hebben we Dokkumer koffie, die gemaakt wordt van espresso met berenburg en slagroom er bovenop, en wordt vooral in Friesland gedronken. Ook bestaat er Pharisaër, koffie met een scheut rum en een laag slagroom, en Tote Tante, chocolademelk met rum en slagroom.

Foto bovenaan door Frettie

0 comments on “Zo maak je de perfecte Irish coffeeAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.