koffiemolen kopen

Beste koffiemolen kopen & hoe werkt een koffiemolen?

Een koffiemolen is een apparaat waarmee je zelf koffiebonen kunt malen zodat je het kunt gebruiken in je koffiezetapparaat, percolator of voor je filterkoffie. Er zijn handmatige en elektrische koffiemolens. Hoe werkt een koffiemolen, en welke moet je kopen? Koffie met iets lekkers legt het uit! 

Als koffie geoogst is, is dat altijd in de vorm van koffiebonen. Wat er daarna mee gebeurt, hangt af van hoe het verkocht gaat worden. Vaak worden de bonen in de fabriek gemalen en (vacuüm) verpakt, zodat je perfecte filterkoffie krijgt. Maar je kunt ook hele koffiebonen kopen, die je in je espressomachine doet – of je kunt ze zelf malen met een koffiemolen.

Zelf malen of gemalen kopen?

Beide hebben zo hun voordelen. Het voordeel van gemalen koffie is natuurlijk dat je er zelf niets meer aan hoeft te doen. Vroeger was gemalen koffie een probleem, want gemalen koffie bederft eerder dan bonen, en verliest snel z’n smaak. Tegenwoordig wordt gemalen koffie vacuüm verpakt, waardoor het veel langer houdbaar blijft. Toch wordt gemalen koffie snel minder lekker als je het pak open hebt gemaakt.

Het voordeel van zelf malen is dat je de bonen, die veel langer goed blijven, in etappes kunt malen. Zo maal je alleen wat je nodig hebt voor je pot koffie of je kopje espresso, en kun je de rest van de bonen met rust laten.

Elektrisch of met de hand?

Er zijn grofweg twee soorten koffiemolens: elektrische koffiemolens en handkoffiemolens. Bij handkoffiemolens doe je zelf het werk. Dat is goedkoper, maar door de ongelijke grootte van de gemalen koffie is het niet zo geschikt voor filterkoffie. Je kunt de handgemalen koffie wel prima gebruiken met een percolator.

De elektrische koffiemolen gaat wat grondiger te werk. Daardoor ontstaat een mooi egale maling, die je prima in een filterkoffiezetapparaat kunt gebruiken. Heb je een espressomachine? Dan zit daar waarschijnlijk een ingebouwde elektrische molen in.

Hoe werkt een koffiemolen?

Een koffiemolen bestaat uit een reservoir, waar je de bonen in doet. Het reservoir wordt afgesloten, waarna, afhankelijk van het apparaat, de schijven of messen beginnen te draaien. Die malen de koffie steeds fijner, tot uiteindelijk kleine korrels of poeder overblijft – precies wat je in de winkel koopt als gemalen koffie, maar dan zelfgemaakt.

Koffiemolen kopen

Ga je een koffiemolen kopen? Bedenk dan eerst welke soort koffie je ermee wil gaan maken. Voor koffie uit de percolator kun je elk apparaat gebruiken. Als je filterkoffie of espresso wil maken, is een elektrische koffiemolen aan te raden. Hieronder vind je de beste koffiemolens die je kunt kopen.

De beste elektrische koffiemolens

De beste handkoffiemolens

0 comments on “Beste koffiemolen kopen & hoe werkt een koffiemolen?Add yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.