Latte macchiato recept

Wat is latte macchiato en hoe maak je het?

Het staat bij de meeste koffiebars, restaurants en zelfs fastfood-tentjes op het menu: latte macchiato. Cappucchino kennen we allemaal, maar wat is een latte macchiato precies, hoe maak je een latte macchiato, waarom heet het zo, en is het lekker? 

Wat is latte macchiato?

Latte macchiato heeft niks te maken met machines. Latte staat voor melk, en macchiato betekent ‘gevlekt’. Dat komt doordat een gloeiend hete espresso in een beker met warme melk wordt gegoten. De melk gaat vanzelf laagjes vormen, of vlekjes, als het op de juiste manier wordt gedaan. Niet te verwarren met koffie verkeerd, dus.

Latte macchiato recept

Wil je zelf een latte macchiato maken? Dat is niet zo heel moeilijk. Je moet er alleen even handigheid in krijgen. Dit is hoe het werkt:

Stap 1: Warme melk

Zet een pannetje melk op het vuur, of doe hem even in de magnetron. Wacht tot de melk bijna kookt, en doe het dan in een flink glas. Het glas mag best vol, er komt namelijk niet zo heel veel koffie bij.

Stap 1: Espresso

Zet een kopje espresso. Schroom niet om hem lekker sterk te maken, er zit toch genoeg melk in de macchiato. Heb je een temperatuurregelaar op je espressomachine? Zet hem zo heet mogelijk, dat helpt om de vlekjes te krijgen die je zo graag wil.

Stap 1: Gieten

Giet de espresso in de beker met warme melk. Doe voorzichtig, en neem je tijd: hoe langzamer je giet, des te langer geef je de melk de tijd om de herkenbare laagjes te vormen.

Stap 4: Decoratie

In principe ben je klaar, maar je kunt je latte macchiato nog wel een beetje opfleuren. Een beetje melkschuim uit de melkopschuimer is altijd een goed idee. Strooi er wat cacaopoeder overheen, of doe een scheutje karamel door je drankje. Niet roeren!

Stap 5: Geniet

Pak het hoekje van de bank, of ga lekker op je fijnste tuinstoel zitten, en geniet van een heerlijke kop koffie.

Wat heb je nodig voor een latte macchiato?

Voor een goede latte macchiato heb je de volgende dingen nodig:

  • Melk. Het liefst vol, zodat het lekker schuimt, maar halfvol of mager kan ook.
  • Espresso. Geen kopje Senseo, maar een onvervalst shot espresso. Maak hem maar lekker sterk, de melk zorgt ervoor dat het genoeg verdunt. Tijd voor een nieuwe espresssomachine?
  • Decoratie. Cacao, karamel, of schaaf een banaan of mango.
  • Een kopje, of liever een glas, hoog en smal is het beste.