Koffiezetapparaat: soorten

Koffiezetapparaten zijn er in veel verschillende vormen. Denk aan simpele filterkoffie, een Senseo, een professionele espressomachine, een cafetière of een percolator. Hier vind je precies welke soorten er zijn en welk koffiezetapparaat jij moet kopen.

Filter koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat kopen

Filterkoffie ken je waarschijnlijk nog wel van vroeger, en misschien vind je nog steeds nierts lekkerders. Het is een beetje bewerkelijk en het duurt misschien wat langer, maar dan heb je ook wel pure koffie, precies zo sterk als jij het wilt hebben.

De eerste filterkoffie apparaten ontstonden al 125 jaar geleden en eigenlijk is er behalve elektriciteit het water warm te maken niets veranderd: de koffie zit in een filter en daardoor wordt langzaam, zonder druk, heet water gegoten. Het water neemt de gemalen koffie op en je krijgt een heerlijk bakje verse koffie.

Senseo apparaat

Senseo kopen

Senseo is een merk van Philips en Douwe Egbers. Een Senseo apparaat werkt eigenlijk precies hetzelfde als een apparaat voor filterkoffie. De koffie zit alleen in een gesloten filter (een koffiepad) en het water wordt er onder druk doorheen geperst. Het gaat wat sneller en je hoeft er nog minder voor te doen, maar het resultaat is hetzelfde: een heerlijk kopje koffie.

Wist je trouwens dat er Senseo koffiepads in allerlei verschillende smaken zijn, tot Milka chocolade aan toe?

Ons uitgebreide artikel met de beste Senseo-apparaten vind je hier.

Espressomachine

Espressomachine kopen

Misschien wel de bekendste apparaten van dit moment zijn de espressomachines. Vroeger stonden ze nog vooral in bars en koffietentjes, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk ook een op je werk, en wil je er misschien thuis wel eentje. En dat kan!

Espressomachines zijn wel wat prijziger dan gewone koffiezetapparaten. Als je een goedkoop model zoekt, ben je toch al gauw 300 euro kwijt, en dat kan oplopen tot wel 800 euro. Dan heb je ook wel koffie die niet van die van een echte barista te onderscheiden is.

Onze tips voor de beste espressomachine vind je hier. 

Nespressomachine

Nespresso apparaat kopen

 

Een Nespresso machine is een apparaat waar koffiecups of koffiecapsules in gaan. De machine prikt een gaatje in de cup, en laat daar het water doorheen stromen. Eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld een Senseo, alleen blijven de cups door de luchtdichte verpakking veel langer goed, en vinden veel mensen de koffie lekkerder.

Veel bekende merken maken Nespresso machines: Magimix, Krups, De’Longhi en nog veel meer. Nespresso koffie is vaak heerlijke koffie, en super simpel om te maken. De machines zijn doorgaans ook niet zo duur als echte espressomachines.

Hier vind je de lijst met de beste Nespressomachines die je nu kunt kopen. 

Percolator / Moka

Percolator kopen

Heb je ooit gehoord van een percolator, ook wel moka genoemd? Tot een paar jaar geleden waarschijnlijk niet, maar ze zijn hipper dan ooit. Een percolator werkt net even anders dan een gewoon koffiezetapparaat, of eigenlijk: letterlijk andersom.

Het water sijpelt namelijk niet door de koffie heen, maar zit in een bakje aan de onderkant. Als het begint te koken, wordt het omhoog gedrukt, door de koffie heen. Dit gaat wat langzamer dan filterkoffie en daarom krijg je een supersterk bakje.

De top 3 beste percolators vind je hier. 

Cafetière

Cafetière kopen

Een cafetière zit eigenlijk weer tussen een percolator en een espressomachine in. Het water gaat er ‘gewoon’ vanaf de bovenkant in, maar in plaats van te wachten tot de koffie sterk genoeg is, pers je het water zelf met de hand door de gemalen koffiebonen heen.

Het kost dus wat handwerk, maar als je koffie wil drinken precies zoals ze in Frankrijk doen, ontkom je niet aan een cafetière.

0 comments on “Koffiezetapparaat: soortenAdd yours →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.